Els beneficis de tenir una feina

Totes les persones amb discapacitat, sigui quina sigui la seva condició física, sensorial o mental, tenen dret a treballar en una feina digna, d’acord a les seves necessitats i que s’adapti a les possibles limitacions i circumstàncies del treballador.

Així ho recull la Llei General de Discapacitat, que garanteix els drets universals, laborals i socioeconòmics de les persones amb discapacitat.

De fet, disposar d’una feina digna i estable representa un benefici per a qualsevol ciutadà, i no només por la sustenta econòmica que representa. En aquest article expliquem els beneficis de tenir una ocupació per a les persones.

Tenir feina: beneficis

  • Aporta autonomia personal. Estar en situació activa de feina suposa guanyar en independència general, no només econòmica i material. Les persones que treballen han de desplaçar-se a un lloc i respondre adequadament davant d’una sèrie de tasques i responsabilitats, cosa que implica un desenvolupament personal en la seva autonomia.
  • Realització personal i progrés professional. Les persones que tenen una feina poden millorar la seva vida laboral, responent a les seves aspiracions laborals i guanyant a la seva professionalització.
  • Millora l’autoestima. Amb l’accés a un lloc de treball i el progrés en la professionalització, es millora la satisfacció personal, sentint-se millor amb elles mateixes.
  • Ajuda a l’ estabilitat mental. Establir rutines a la vida quotidiana és positiu per a la salut mental. Treballar amb uns horaris, en bones condicions salarials i en un lloc que respecti els drets laborals i que sigui acord a les necessitats del treballador pot contribuir positivament a tenir estabilitat mental a la seva vida.
  • Millora de les interaccions socials. L’ocupació implica parlar i comunicar amb altres persones, sigui a la feina que sigui, el que implica un desenvolupament de les capacitats d’interacció i comunicació.

El repte de la inserció laboral

Tot i la legislació que empara els drets laborals de les persones amb discapacitat, i dels múltiples beneficis de tenir una feina, la inserció laboral d’aquest col. lectiu segueix representant un escull per a la plena inclusió social de les persones amb discapacitat.

Segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), 2020 la taxa d’ocupació de les persones amb discapacitat va ser del 26,7%, mentre que per a les persones sense discapacitat va ser del 64,3%. La taxa d’atur per al col·lectiu amb discapacitat va ser del 22,2%, 6,8 punts superior a la de la població sense discapacitat.

Encara les dades han millorat lleugerament respecte al 2019, i actualment hi ha més persones amb discapacitat en situació d’ ocupació, encara queda per progressar en la plena integració i inclusió laboral i social de les persones amb discapacitat.

femcet i el compromís amb la inserció laboral

 

Al Centre Especial de Treball de la Fundació Esclerosi Múltiple (femcet) treballem per modificar aquesta realitat. Des de fa més de vint anys, la nostra missió principal és contribuir a la integració laboral de les persones amb discapacitat física i sensorial, oferint accés a una feina digna i d’acord amb les seves necessitats, relacionat amb tasques administratives i telefòniques.

 

Som un referent en ocupabilitat per a persones amb discapacitat, i actualment nombroses empreses i fundacions confien en nosaltres i en els nostres treballadors. Busquem millorar la qualitat sociolaboral d’aquest col·lectiu, garantint l’accés a un entorn laboral sa, que potenciï les seves capacitats i millori els seus possibles limitacions.

 

Si tens algun tipus de discapacitat física o sensorial i t’agradaria trobar treball o canviar professionalment, contacta amb nosaltres per conèixer les vacants obertes o inscriure’t a la nostra borsa de treball. Estem a la recerca constant de candidats per cobrir diferents llocs de treball.

Ves al contingut