Breu història de l’embalatge

L’embalatge o embalatge de producte ha evolucionat al llarg de la història. No sols es tracta de protegir el contingut (el producte o objecte), sinó de mostrar-lo de la millor manera possible i concorde als valors de marca, amb l’objectiu de posicionar-la en el mercat i diferenciar-la de les altres del seu sector.

A més del seu sentit funcional i pràctic (embalar per a protegir el producte), l’embalatge també té un valor estètic i de marca. És un objecte que arriba a les mans del consumidor o usuari, i, en conseqüència, és un procés que pot influir en l’experiència del client amb la nostra marca i en l’engagement que puguem crear amb ell.

En aquest article repassem la història del disseny de l’embalatge, des de la seva aparició fins a la seva evolució avui dia.

Els inicis de l’embalatge

L’ús d’envasos i embalatges de producte es remunta als inicis de la humanitat, quan els primers habitants usaven elements naturals al seu proveïment, com a troncs, roques o pells d’animals, per a transportar els aliments.

Historia del packaging
Posteriorment, en l’Antiga Grècia i Roma, es van començar a utilitzar recipients de ceràmica o metall i objectes com a àmfores de fang i barrils de fusta per a transportar el vi i altres elements líquids i sòlids.

Durant l’edat mitjana es van introduir una gran varietat de mètodes d’embalatge, com a bosses de roba, caixes de metall, cofres d’ivori -per a objectes més valuosos, com els relacionats amb la religió- o cistelles de vímet, encara que l’ús d’alguns d’ells, com les cistelles, es remunta a l’Antiguitat.

La Revolució Industrial i el segle del canvi

Els grans canvis en l’embalatge van venir a partir de 1800, amb la Revolució Industrial, quan materials com el vidre, que ja s’empraven en l’embalatge, es van començar a produir de manera industrial i més massiva.

Una de les evolucions més importants va ocórrer amb la invenció de la capsa de cartó en 1817 a Anglaterra, quan Kellogg’s Company les va fer servir per primera vegada i es van començar a manufacturar als Estats Units. Actualment, la capsa de cartó ondulat és un dels envasos més utilitzats en el món pel seu preu, resistència i sostenibilitat.

 

Packaging historia

Amb l’arribada de la Revolució Industrial i el sorgiment de noves necessitats de producció i consum en la societat, es va produir una millora en els elements de l’embalatge, i es van començar a usar llaunes de llanda o pots de vidres per a l’embalatge de productes, normalment relacionats amb l’alimentació.

Amb l’assentament de la industrialització, a més, es produeix una evolució en el disseny i la impressió de logotips en envasos i embalatges. Les marques, que cada vegada creixen en número i producció, comencen a entendre l’embalatge com una manera de posicionar-se, diferenciar-se de les altres empreses i, al cap i a la fi, com una part del brànding fonamental.

Packaging

Avanços tecnològics, disseny i sostenibilitat


En els últims anys s’han introduït canvis i millores en les tècniques d’impressió, la producció i el disseny de l’embalatge. Aquesta evolució tecnològica ha anat de la mà d’una creixent preocupació per l’acumulació de plàstics i altres materials nocius, per la qual cosa cada vegada són més marques les que aposten no sols per un embalatge eficient, bonic i útil, sinó també sostenible.

Breve historia del packaging

Des de femcet ens encarreguem de realitzar serveis d’embalatge i manipulació de producte per a les empreses i entitats que així ho desitgin. Ens adaptem a les necessitats del client, des de la preparació i enviament de marxandatge fins a l’empaquetatge i enviament de productes, cartes o carnets.

Si ets una empresa o entitat i t’interessa contractar els serveis d’embalatge i manipulació de producte amb femcet, pots contactar amb nosaltres a través del nostre formulari.

Ves al contingut