El concepte de societat inclusiva, que accepta i garanteix els drets de les persones sense importar la seva condició de raça, gènere, classe o condició, està relacionat amb el d’inclusió social. Com vam veure en aquest article, la inclusió social és el procés que assegura que aquelles persones que estan en risc de pobresa i exclusió social tinguin les oportunitats i recursos necessaris per a participar completament en la vida econòmica, social i cultural, gaudint un nivell de vida i benestar que es considera normal en la societat en la qual aquelles persones viuen.
Per a tenir clar per què una societat inclusiva és sinònim d’èxit, convé també recordar la diferència entre la integració social i inclusió: la primera incorpora a les minories o persones excloses de manera diferenciada per a evitar la seva discriminació, mentre que la segona pretén modificar el sistema i adaptar-lo a les necessitats de les persones vulnerables, sense que hagin de ser ells els qui s’adaptin al model de societat.
Característiques d’una societat inclusiva
Una societat inclusiva té diferents qualitats que serveixen com a pilars per a fomentar i defensar la inclusió social:
- Requereix un sistema polític que vetlli per legislar a favor de la igualtat i de la lluita contra les discriminacions, creant polítiques d’inclusió i facilitant recursos per al seu adequat desplegament.
- No pretén invisibilizar les diferències entre persones, sinó que siguin un motiu per al canvi cap a una societat més inclusiva.
- Defensa la igualtat de drets i oportunitats, independentment de les condicions de les persones.
- Dona suport a la diversitat, ja que és un element positiu que enriquí la societat, mentre no comporti a la discriminació.
- Ofereix oportunitats a totes les persones i estableix mecanismes de defensa i garantia de drets de les persones, a través de l’administració, les entitats i la ciutadania en general.
.