Què és i per a què serveix el certificat de discapacitat
El certificat de discapacitat, anteriorment denominat certificat de minusvalidesa, és el document administratiu que acredita oficialment el grau de discapacitat d’una persona i facilita l’accés a una sèrie de drets, serveis, programes i prestacions que busquen compensar els desavantatges o barreres socials que condicionen i limiten la seva plena participació efectiva en la societat.
Segons el Reial decret 1971/1999 de 23 de desembre, el grau de discapacitat s’expressa en percentatge, i es considera discapacitat quan es presenta a partir d’un grau del 33%. Aquest grau s’avalua mitjançant un barem on es tenen en compte les limitacions i condicions físiques, psíquiques, sensorials i de comunicació de la persona i els factors socials que determinen la seva inclusió social, com l’entorn familiar i la situació laboral i educativa.
Com sol·licitar el certificat de discapacitat a Catalunya
La sol·licitud de reconeixement del grau de discapacitat, comunament denominat certificat de discapacitat, es tramita a través de les administracions públiques autonòmiques. Es pot sol·licitar en qualsevol moment i no té cap taxa associada.
A Catalunya és competència del Departament de Benestar Social i Família. Es pot tramitar en línia en la pàgina web de la Generalitat (es necessita certificat digital) o presencialment en diferents oficines d’Assumptes Socials i Família i d’Atenció Ciutadana repartides al llarg del territori.
Les persones que vulguin sol·licitar-ho a Catalunya han de complir els següents requisits:
- Tenir algun tipus de discapacitat.
- Tenir nacionalitat espanyola o ser estranger resident a Espanya.
- Estar empadronat en algun municipi de Catalunya.
Per a sol·licitar el certificat de discapacitat, has de descarregar i emplenar la sol·licitud de reconeixement o revisió del grau de discapacitat i adjuntar la documentació necessària:
- Còpia del NIE, si és el cas.
- Per a persones estrangeres comunitàries, certificat d’inscripció en el Registre Central d’Estrangers, carta verda i passaport. Per a persones no comunitàries, Targeta de Resident (TIE).
- Còpia dels informes mèdics, psicològics o socials actualitzats emesos per professionals autoritzats (col·legiats de la xarxa pública i/o privada) que avalin la discapacitat.
- Còpia del llibre de família, en cas que el representant sigui el pare o la mare de la persona beneficiària.
- Document acreditatiu de la representació voluntària segons l’article 5 de la Llei 39/2015. Informació relacionada en el punt 7 del formulari en cas de representació voluntària.
- Acta d’acceptació del càrrec i poders de l’entitat a favor de la persona que signatura, amb declaració responsable que són vigents i no han estat modificats, en cas que el representant legal sigui persona jurídica i la persona beneficiària major de 18 anys.
- Còpia de la sentència d’incapacitació i nomenament de tutor/a o guardador/a, i Resolució administrativa i nomenament de tutor/a o guardador/ a, si la persona beneficiària és menor de divuit anys.
- Còpia de la sentència d’incapacitació i nomenament del tutor/a o guardador/a, en cas de tutor o guardador si la persona beneficiària és major de divuit anys.
- Còpia de la resolució de la discapacitat en cas d’haver-se expedit en una altra comunitat autònoma.
Després de sol·licitar el reconeixement del grau de discapacitat, l’administració determinarà una resposta. Per a això serà necessari que un equip tècnic faci una visita a la persona sol·licitant o revisi l’expedient, en els casos en què les revisions del grau no considerin necessari tornar a visitar la persona. En cas de no estar d’acord amb la resolució, es pot presentar un recurs en el termini de trenta dies des de la data de notificació de la resolució.