Drets del treballador amb fill amb discapacitat

Tenir un fill amb discapacitat planteja un repte, tant en l’àmbit familiar com laboral. Per això, és important que els pares coneguin i aprofitin els drets que els atorga la llei. A Espanya, hi ha diversos beneficis que protegeixen els drets del treballador amb fill amb discapacitat, buscant facilitar la conciliació familiar i assegurar l’atenció necessària als nens. Repassem quins són i com demanar-los.

Principals drets laborals per a pares amb fills amb discapacitat

Els pares o tutors de fills amb discapacitat tenen una sèrie de drets laborals que pretenen contribuir en l’organització de la seva vida laboral, sense haver de renunciar a la seva feina, però assegurant alhora el benestar dels seus fills.

  • Reducció de la jornada laboral per tenir cura de fills amb discapacitat.
  • Excedència laboral per tenir cura de fills amb discapacitat.
  • Ajuts econòmics per fill a càrrec amb discapacitat.

Ajuts per fill a càrrec amb discapacitat. Què has de saber?

A més dels drets laborals, els pares amb fills amb discapacitat poden accedir a diferents ajudes per fill a càrrec amb discapacitat. Aquests ajuts estan dissenyats per compensar la despesa que implica la cura d’un fill amb necessitats especials.

L’ajuda per fill amb discapacitat varia en funció del grau de discapacitat i l’edat del fill, essent una prestació econòmica mensual que es percep fins que el fill compleix els 18 anys. Si el grau de discapacitat és igual o superior al 65%, aquests ajuts es poden mantenir després d’aquesta edat.

És important destacar que aquestes ajudes no depenen de la situació laboral dels pares, per la qual cosa es poden sol·licitar tant si el treballador està en actiu com si està en situació d’atur.

Requisits per rebre ajuda per fill amb discapacitat

Per rebre l’ajuda per fill a càrrec amb discapacitat, els sol·licitants han de complir certs requisits.

  1. El fill ha de tenir reconeguda una discapacitat d’almenys el 33%.
  2. La família no ha de superar un determinat límit d’ingressos, que varia en funció del nombre de fills i del grau de discapacitat.
  3. Els fills han de ser menors de 18 anys si aporten una discapacitat de menys del 65%, tot i que es pot continuar rebent l’ajut si el fill té una discapacitat igual o superior al 65%.

La gestió s’ha de fer a través de l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), i cal aportar la documentació mèdica que acrediti la discapacitat del fill.

Reducció de jornada per cura de fills amb discapacitat

Un dels principals avantatges laborals per als pares amb fills amb discapacitat és la possibilitat de sol·licitar una reducció de jornada laboral, cosa que els permet dedicar més temps a la cura del seu fill.

La llei, el Reial decret 5/2023estableix que qualsevol treballador, sigui home o dona, té dret a una reducció d’entre un vuitè i la meitat de la seva jornada laboral per tenir cura d’un fill amb discapacitat. La reducció implica una disminució proporcional del salari, però garanteix que l’empleat pugui continuar treballant mentre atén les necessitats del seu fill.

Com sol·licitar la reducció de jornada laboral?

El procediment per sol·licitar la reducció de jornada és relativament senzill. El treballador ha de notificar per escrit a l’empresa la seva intenció d’acollir-se a aquest dret, indicant la durada de la reducció i com es vol repartir l’horari.

L’empresa no pot negar aquest dret, encara que en alguns casos pot negociar amb el treballador els termes específics de la reducció de jornada per trobar una solució que sigui viable per a amb dues parts.

imagen cedida por freepik
imagen cedida por freepik

Beneficis de la reducció de jornada per a pares amb fills amb discapacitat

Repassem a continuació alguns dels principals beneficis que la reducció de jornada pot aportar.

  • Més temps per atendre les necessitats del fill. Els infants amb discapacitat requereixen més temps i atenció, i aquesta reducció permet als pares estar més presents atenent les seves necessitats.
  • Millora de la qualitat de vida. En tenir més temps per a la família, els pares poden reduir l’estrès i la sobrecàrrega que sovint comporta la cura d’un fill amb necessitats especials.
  • Conciliació entre vida laboral i personal. La reducció permet equilibrar millor les responsabilitats laborals i familiars.

Conciliació familiar per fill amb discapacitat. Drets i opcions

La conciliació de la vida laboral i familiar és un dels aspectes més complexos per als pares de fills amb discapacitat. A banda de la reducció de jornada i les excedències, els treballadors també poden acollir-se a altres mesures com la flexibilització de l’horari o el teletreball, si les condicions de la seva ocupació ho permeten.

Moltes empreses, conscients de les dificultats que enfronten els pares en aquestes situacions, ofereixen opcions addicionals per facilitar la conciliació, com programes de suport psicològic o assessoria legal per tramitar ajuts.

Excedència per cura de fills amb discapacitat: quan i com demanar-la

L’excedència per cura de fills amb discapacitat és un altre dret que tenen els treballadors. Aquesta opció permet als pares deixar temporalment la feina per dedicar-se plenament a la cura del seu fill. Durant l’excedència, el treballador no percep salari, però el seu lloc de treball queda reservat durant un any.

Aquest dret es pot demanar per un període màxim de tres anys. A partir del segon any, el treballador podrà reincorporar-se a un lloc de treball d’igual categoria al que va deixar.

Procediment per demanar una excedència per cura de fills amb discapacitat

El procés per demanar una excedència és similar al de la reducció de jornada. El treballador ha de presentar una sol.licitud per escrit a l’empresa, indicant el temps durant el qual desitja gaudir de l’excedència. L‘empresa està obligada a concedir-la, encara que pot negociar amb el treballador la data d’inici de la mateixa si és necessari.

Drets durant l’excedència per cura de fills amb discapacitat

Durant l’excedència, el treballador conserva certs drets laborals. A més de la reserva del seu lloc de treball, o un de la mateixa categoria, el temps que es passi en excedència computa a efectes d’antiguitat, la qual cosa significa que no es perden els beneficis laborals acumulats.

Durant els primers dos anys d’excedència, la Seguretat Social considera el període com a cotitzat a tots els efectes. Si l’excedència es perllonga més enllà dels dos anys, fins al màxim de tres, només es considera el temps restant com a cotitzat per a les prestacions relacionades amb jubilació i pensió d’incapacitat permanent, però no per a altres prestacions com l’atur o la maternitat / paternitat.

En el cas d’excedència per a fills amb discapacitat superior al 65%, durant els tres anys complets, el període es considera totalment cotitzat per a totes les prestacions de la Seguretat Social (jubilació, incapacitat, atur, maternitat, paternitat, etc.).

Com aprofitar els drets del treballador amb fill amb discapacitat

Els drets del treballador amb fill amb discapacitat resulten fonamentals per garantir que els pares puguin conciliar la seva vida laboral amb les necessitats especials dels seus fills. Conèixer aquests drets en detall és clau per poder assegurar una adequada atenció al menor sense posar en risc la carrera professional.

Has d’informar-te bé sobre els drets que tens com a treballador amb un fill amb discapacitat, la qual cosa inclou entendre a la perfecció cadascun d’aquests punts:

  • Reducció de la jornada laboral per tenir cura de fills amb discapacitat.
  • Excedència per cura de fills amb discapacitat.
  • Adaptacions en el lloc de treball o flexibilització horària.
  • Ajuts econòmics per fill a càrrec amb discapacitat.

Cadascun d’aquests drets té uns requisits específics i procediments de sol·licitud, per la qual cosa és important que t’assegures de conèixer tots els detalls per saber quina s’ajusta millor a la teva situació.

Ves al contingut