La cerca d’ocupació per a persones amb discapacitat

La cerca d’ocupació pot resultar una tasca complexa avui dia, però per a les persones amb discapacitat pot resultar encara més complicada. En el procés de trobar treball intervenen diferents factors personals, socials i econòmics. Si estàs buscant ocupació i ets una persona amb discapacitat, per on has de començar?

Integració laboral, ocupabilitat i discapacitat

 

Les barreres no sols físiques i arquitectòniques, sinó les inherents en la pròpia societat, poden fer que les persones amb discapacitat tinguin més dificultats de l’habitual per a trobar treball.

 

Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) de 2019, un 24% de les persones amb discapacitat a Espanya estan en atur. Un dels grans reptes de la nostra societat és la inserció laboral de les persones vulnerables o en risc d’exclusió social, entre elles les persones amb discapacitat, per a assegurar i vetllar per la seva ocupabilitat.

 

Com parlem en aquest article, les empreses i governs han de crear i mantenir unes circumstàncies concretes que facilitin i promoguin l’accessibilitat, la inclusió i la integració laboral d’aquest sector de la població en el món laboral.

 

A Espanya, la Llei General de Discapacitat (LGD) regula que totes les empreses, públiques o privades, que tinguin un mínim de 50 persones treballadores, han de tenir contractades almenys a un 2% dels integrants amb una discapacitat del 33% o més.

 

No obstant això, la llei contempla l’excepció d’aquesta obligació quan s’apliquin les mesures alternatives que permeten la inserció laboral de les persones amb discapacitat, com són la contractació de serveis a través dels centres especials d’ocupació.

 

 

Certificat de Discapacitat

 

Si ets una persona amb alguna mena de discapacitat i busques treball, el primer pas, si no ho has fet, és demanar el Certificat de Discapacitat, que acredita i reconeix el tipus i grau de discapacitat. A Catalunya se sol·licita a través del Centre d’Atenció a Persones amb Discapacitat (CAD).

 

Aquest document, a més, et dóna una sèrie de drets reconeguts en la Llei General de Discapacitat: la bonificació en la quota de la Seguretat Social per alta inicial en el Règim Especial d’Autònoms i beneficis fiscals com les deduccions de l’IRPF en la declaració de la renda.

La cerca d'ocupació per a persones amb discapacitat

Buscar treball i discapacitat: consells

 

El principal objectiu de la inserció laboral de les persones amb discapacitat és aconseguir la seva plena incorporació en les empreses ordinàries. Per a això, existeixen diferents tipus d’accions enfocades a aconseguir aquesta integració en el mercat laboral ordinari:

 

  • Els portals d’ocupació genèrics, destinats al públic general i amb tota mena d’ofertes i posicions. Algunes de les borses de treball més conegudes són Insertia o Infojobs. Per a la cerca d’ocupació, s’haurà de filtrar les ofertes que demanin el barem específic de discapacitat.
 
  • Els portals d’ocupació específics per a persones amb discapacitat, com Portalento de la Fundació ONCE, i els programes d’inserció destinats a persones en risc d’exclusió social, com Incorpora de La Caixa.  La Fundació d’Esclerosi Múltiple, és entitat Incorpora, i per tant també es pot contactar amb nosaltres per a trobar aquest tipus d’inserció laboral a empresa ordinària.

femjobs és una plataforma online de recerca de feina dirigida a persones amb esclerosi múltiple o/i discapacitat física igual o superar al 33%, que actua de manera gratuïta com a eina per a les empreses que vulguin incorporar talent a les seves organitzacions.

També impulsades per la Fundació Esclerosi Múltiple les Beques femtalent potencien el talent de persones amb discapacitat a través de l’accés a una formació que augmenta les seves possibilitats d’accedir a un lloc de treball.

 

Els Centres Especials d’Ocupació són llocs clau per a l’ocupabilitat de les persones amb discapacitat, ja que el seu objectiu és aconseguir la plena integració laboral d’aquest col·lectiu en el mercat laboral.

 

Si estàs en possessió del Certificat de Discapacitat Física i/o Sensorial en un grau igual o superior al 33%, en el Centre Especial de Treball de la Fundació Esclerosi Múltiple busquem perfils com el teu. En la nostra borsa de treball trobaràs ofertes d’ocupació actualitzades relacionades amb tasques administratives i telefòniques.

 

En el femcet posem en contacte a empreses, fundacions i organitzacions amb persones amb discapacitat perquè aquestes puguin desenvolupar-se laboralment. Oferim un tracte personalitzat als nostres candidats per a poder conèixer al màxim les capacitats i limitacions i treballar així per la integració laboral de les persones amb esclerosi múltiple o discapacitat física o sensorial.

 

Si estàs en possessió del Certificat de Discapacitat i busques treball, contacta amb nosaltres i/o consulta les nostres ofertes d’ocupació.

 

 

Skip to content