Integració laboral, ocupabilitat i discapacitat
Les barreres no sols físiques i arquitectòniques, sinó les inherents en la pròpia societat, poden fer que les persones amb discapacitat tinguin més dificultats de l’habitual per a trobar treball.
Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) de 2019, un 24% de les persones amb discapacitat a Espanya estan en atur. Un dels grans reptes de la nostra societat és la inserció laboral de les persones vulnerables o en risc d’exclusió social, entre elles les persones amb discapacitat, per a assegurar i vetllar per la seva ocupabilitat.
Com parlem en aquest article, les empreses i governs han de crear i mantenir unes circumstàncies concretes que facilitin i promoguin l’accessibilitat, la inclusió i la integració laboral d’aquest sector de la població en el món laboral.
A Espanya, la Llei General de Discapacitat (LGD) regula que totes les empreses, públiques o privades, que tinguin un mínim de 50 persones treballadores, han de tenir contractades almenys a un 2% dels integrants amb una discapacitat del 33% o més.
No obstant això, la llei contempla l’excepció d’aquesta obligació quan s’apliquin les mesures alternatives que permeten la inserció laboral de les persones amb discapacitat, com són la contractació de serveis a través dels centres especials d’ocupació.
Certificat de Discapacitat
Si ets una persona amb alguna mena de discapacitat i busques treball, el primer pas, si no ho has fet, és demanar el Certificat de Discapacitat, que acredita i reconeix el tipus i grau de discapacitat. A Catalunya se sol·licita a través del Centre d’Atenció a Persones amb Discapacitat (CAD).
Aquest document, a més, et dóna una sèrie de drets reconeguts en la Llei General de Discapacitat: la bonificació en la quota de la Seguretat Social per alta inicial en el Règim Especial d’Autònoms i beneficis fiscals com les deduccions de l’IRPF en la declaració de la renda.