L’ocupabilitat per a persones amb discapacitat

L’ocupabilitat és un dels factors clau per a aconseguir la integració laboral i social de les persones amb discapacitat. Però, què és l’ocupabilitat laboral? Què vol dir ser ocupable? Quines són les competències i habilitats necessàries per a ser-ho?

Què és l’ocupabilitat i les seves característiques

L’ocupabilitat és, segons l’Organització Internacional del Treball, “l’aptitud de la persona per a trobar i conservar un treball, per a progressar en el treball i per a adaptar-se al canvi al llarg de la vida professional”.

 

El concepte d’ocupabilitat té a veure amb diferents característiques:

  • La nostra resiliència o capacitat d’adaptació a les circumstàncies i als canvis professionals i personals.
  • Les competències i habilitats adquirides amb la nostra experiència professional i personal i fruit de la nostra individualitat.
  • Els talents innats en l’individu i adquirits amb el temps.
  • Els coneixements adquirits a través de la nostra formació.
  • El nostre potencial per a resultar “atraients” per al mercat laboral.
  • El context, els canvis i característiques de l’entorn.

Així, ser una persona ocupable està relacionat amb factors determinats per l’individu i el context, que faran que trobi i mantingui un treball més fàcilment.

 

 

Ocupabilitat i discapacitat

 

Quan parlem de persones amb discapacitat i ocupabilitat, ens referim a crear i mantenir unes circumstàncies concretes que facilitin, permetin i promoguin l’accessibilitat, la inclusió i la integració d’aquest sector de la població en el món laboral.

 

Aquest constitueix un dels grans reptes de la societat actual. Les empreses, organitzacions i institucions han de garantir la no discriminació i la igualtat d’oportunitats per a trobar treball i la promoció o ascens.

 

No obstant això, no sempre ocorre i actualment no podem parlar de “plena integració”. Les dificultats econòmiques i laborals del context actual es tornen més àrdues encara per als sectors vulnerables de la societat.

 

Segons l’estudi “Efectes i conseqüències de la crisi de la COVID-19 entre les persones amb discapacitat”, publicat per ODISMET (Observatori sobre Discapacitat i Mercat de Treball de la Fundació ONCE) a l’octubre de 2020, només una de cada quatre persones amb discapacitat tenia ocupació abans de la pandèmia. Actualment, el 12% de les persones amb discapacitat que tenien treball han perdut la seva ocupació fruit del coronavirus, i tres de cada cinc (el 60%) temen perdre’l pròximament.

 

Ocupabilitat i femcet

Els Centres Especials de Treball són llocs clau per a l’ocupabilitat de les persones amb discapacitat, ja que neixen amb el propòsit de lluitar per la plena integració laboral d’aquest col·lectiu.

 

Des del Centre Especial de Treball de la Fundació Esclerosi Múltiple lluitem per l’ocupabilitat de les persones amb discapacitat, contribuint a la inserció laboral plena i completa i al fet que aquest sector de la societat no sols trobi un treball digne, sinó que estigui adaptat a les seves necessitats i que l’individu pugui desenvolupar les seves capacitats de manera plena.

 

Així, amb més de 100 professionals, el 90% amb discapacitat física i/o sensorial, en femcet oferim treball per a persones amb discapacitat en serveis de contact center, serveis administratius i manipulació de producte i outsourcing per a empreses. El nostre objectiu és la incorporació i integració laboral de persones amb esclerosi múltiple o algun grau de discapacitat física, orgànica i/o sensorial igual o superior al 33%.

Vols conèixer les nostres ofertes de treball o inscriure’t a la nostra borsa de treball? Emplena el formulari que trobaràs en l’enllaç i contactarem amb tu en breu.

 

 

Ves al contingut