La inclusió social va constituir una de les onze prioritats de la política de cohesió per a 2014-2020 de la UE (objectiu temàtic 9). A més, l’administració estatal espanyola desenvolupa un conjunt de programes socials en cooperació amb les comunitats autònomes, entre ells l’elaboració, seguiment i avaluació dels Plans Nacionals d’Acció per a la Inclusió Social d’acord amb l’Estratègia Europea d’inclusió social.
Què és la inclusió social de les persones amb discapacitat
La inclusió social de les persones amb discapacitat entén que tots els aspectes de la vida d’aquest col·lectiu han de ser respectats al màxim de les seves capacitats i desitjos, aprofitant les seves habilitats i podent exercir els seus drets amb totes les garanties en totes les etapes de la vida.
Per a aconseguir la inclusió social de les persones amb discapacitat s’han de canviar les actituds excloents de la societat per les incloents, eliminar les barreres físiques, mentals i discriminatòries i assegurar el compliment de la legislació vigent.
A Espanya, la Llei General de Discapacitat (LGD, Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre), denominada “Llei General de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social”, parla en el seu article 2 sobre la inclusió social, i la defineix com “el principi en virtut del qual la societat promou valors compartits orientats al bé comú i a la cohesió social, permetent que totes les persones amb discapacitat tinguin les oportunitats i recursos necessaris per a participar plenament en la vida política, econòmica, social, educativa, laboral i cultural, i per a gaudir d’unes condicions de vida en igualtat amb els altres”.
La LGD desenvolupa diferents accions per a aconseguir la inclusió social de les persones amb discapacitat, com són els programes d’atenció integral, el suport per a l’activitat professional, la garantia d’una educació inclusiva i adaptada a les necessitats i la reserva d’habitatges per a aquest col·lectiu.
A nivell internacional, l’Estratègia de les Nacions Unides per a la Inclusió de la Discapacitat vol assegurar de manera integral, a través de la seva política i el seu marc de rendició de comptes, que el sistema de les NNUU estigui en condicions d’aconseguir la inclusió social de les persones amb discapacitat. Per a garantir que els individus amb discapacitat estiguin plenament integrats en la societat, s’examinarà l’estratègia després de cinc anys i s’actualitzarà segons sigui necessari.
Aquesta estratègia constitueix el marc institucional per a l’aplicació de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat i la implementació de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible.