Que és el tercer sector i la importància de les aliances entre organitzacions

La cooperació i col·laboració en el denominat Tercer Sector no és una cosa nova: és una cosa pràcticament inherent a la seva existència. Però, com es relacionen les fundacions i organitzacions pertanyents al Tercer Sector? Per què són importants aquestes aliances?

Tercer Sector: Què és el tercer sector i qui el forma

 

El Tercer Sector és aquella secció de l’economia formada per organitzacions sense ànim de lucre i entitats no governamentals, els beneficis de les quals es reinverteixen en la pròpia activitat. Les fundacions, associacions, cooperatives, entitats religioses o empreses d’inserció formen el Tercer Sector: són entitats orientades a la inclusió social dels col·lectius vulnerables. També conegut com a “economia social” o “economia social i solidària”, les entitats del Tercer Sector sorgeixen en la seva majoria per iniciatives de la ciutadania.

 

La Fundació d’Esclerosi Múltiple pertany al Tercer Sector. Des del seu naixement en 1989, treballa per detenir l’impacte de la malaltia en la vida de les persones amb esclerosi múltiple i el seu entorn des de diferents àmbits:

  • Atenció al recent diagnòstic
  •  Serveis de neurorehabilitación
  • Formació i intermediació laboral 
  • Informació de la malalti

 

Entitats del Tercer Sector: per què són importants les aliances

 

 
 
Què és el tercer sector i les seves aliances estratègiques | Femcet

Les aliances entre fundacions i organitzacions del Tercer Sector són importants perquè tenen un impacte positiu en la societat, ja que aglutina entitats que no persegueixen cap lucre. Aquestes sinergies permeten l’accés a coneixements nous, l’aprofitament dels recursos mutus i la generació d’innovació a través de la col·laboració.

 

És important analitzar el valor estratègic i efectiu de les aliances per a les entitats que les formen. Així, teixir aliances entre fundacions i associacions del Tercer Sector contribueix al pla relacional de les entitats, millorant i allargant el seu cicle de vida.

 

La Fundació Esclerosi Múltiple manté una aliança estratègica amb el Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat), un referent internacional en la recerca de la malaltia situat en el recinte hospitalari de la Vall d’Hebron.

 

Tercer sector: ocupació i inserció laboral

 

A més, des del nostre Centre Especial d’Ocupació, el femcet (Centre Especial d’Ús de la Fundació d’Esclerosi Múltiple), treballem en sinergia amb diferents organitzacions del Tercer Sector per a possibilitar l’ocupació i la inserció laboral de les persones amb discapacitat física o sensorial, especialment aquelles diagnosticades amb esclerosi múltiple.

 

Així, a través del femcet, que ocupa més de 90 persones amb esclerosi múltiple o amb alguna discapacitat física o sensorial, oferim una àmplia varietat de serveis a diferents organitzacions del Tercer Sector, teixint sinergies i aliances entre diferents entitats d’iniciativa social.

Algunes de les organitzacions amb les quals treballem són: Fundació Josep Carreras, Fundació Pasqual Maragall, Hospital Sant Joan de Déu, Aldees Infantils SOS de Catalunya i Amics de la Gent Gran, entre altres.

 

 

Caminem al costat d’aquestes grans organitzacions i treballem en equip per a aconseguir els millors resultats.

 

 

A través dels nostres serveis de contact center, les entitats poden fer créixer i fidelitzar la seva base de donants i col·laboradors, així com millorar i afermar valors com la satisfacció, la confiança, la reputació i la transparència. Confiar en el femcet pot beneficiar les estratègies de fundraising o captació de fons, establint una relació i un vincle durador amb els seus donants o socis. Treballar amb el femcet permet, entre altres, que la gent conegui la teva entitat i que tingui una imatge positiva d’ella, així com fidelitzar als teus socis o donants.

 

Empreses del tercer sector a Espanya: Aliances estratègiques en el Tercer Sector

 

Existeixen diverses aliances que resulten estratègiques en el Tercer Sector, ja que aglutinen entitats sense ànim de lucre amb una important base social i amb un fort arrelament en el teixit social del nostre país.

 

És el cas de la Plataforma Tercer Sector, formada originàriament per la Plataforma del Voluntariat d’Espanya (PVE), la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l’Exclusió social en l’Estat Espanyol (EAPN-ÉS), la Plataforma d’ONG d’Acció Social (POAS), el Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), Creu Roja Espanyola, Càritas i l’Organització Nacional de Cecs d’Espanya (ONCE). Posteriorment, s’han unit entitats col·laboradores d’àmbit regional i, avui dia, la Plataforma està composta per vint organitzacions i representa a prop de 28.000 entitats del Tercer Sector.

 

La Plataforma del Tercer Sector treballa des de 2012 per a defensar els interessos i drets de les persones en situació de pobresa o exclusió social. En la seva pàgina web pots veure més detalls sobre la seva activitat.

Ves al contingut