Com escriure una carta de motivació laboral?

Et trobes davant el projecte dels teus somnis. Vols formar part d’aquest equip, aportar tota la teva passió i motivació en un lloc que creus, està fet per a tu, a la teva mesura… Avui t’expliquem com escriure una carta de motivació laboral per a poder optar a aquest treball tan desitjat.

¿Cómo escribir una carta de motivación laboral?

Com fer una carta de motivació per a la cerca d’ocupació

Perquè no és el mateix una carta de motivació d’ocupació que una carta de presentació.

La carta de presentació l’envies, al costat del teu currículum, a una empresa que ha publicat una oferta laboral que t’interessa. En ella mostres la teva preparació acadèmica, coneixements i experiència amb els quals cobrir el lloc laboral al qual vols optar.

Per contra, en la carta de motivació d’ocupació, no té per què anar dirigida a una determinada oferta de treball. Aquesta ha d’estar més enfocada als valors i cultura empresarial de l’organització a la qual et dirigeixes, i en ella has de mostrar les raons que t’inspiren per a voler formar part del grup. La funció d’aquesta carta és cridar l’atenció i despertar l’interès del receptor, aconseguir que vulgui saber més sobre tu, per a valorar la teva incorporació a l’organització.

És important tenir clar com redactar una carta de motivació, sent aquesta més genèrica que la carta de presentació. S’ha de basar més en ideals i valors i no perseguir únicament un objectiu de remuneració econòmica. No es tracta de mostrar la titulació o coneixements que posseeixis, sinó de la passió i motivació que puguis aportar al projecte.

Estructura de la carta de motivació

Si et preguntes què posar en una carta de motivació, a continuació et vam mostrar les parts claus que aquesta ha de contenir.

Ha de tractar-se d’una carta de to personal, en la qual mostris els trets més positius de la teva personalitat, allò que t’inspira i impulsa a avançar, la qual cosa t’ajudarà a aconseguir aquesta posició desitjada en l’organització i per què et consideres el candidat ideal per al lloc.

Una bona opció és utilitzar la tècnica del storytelling. De la manera més creativa que siguis capaç, has de contar la teva història. Construeix un text clar i senzill, agradable, sense massa formalismes, però que sigui capaç de captar l’atenció del lector i aconseguir que aquest, en acabar de llegir la teva carta, vulgui saber més de tu.

Col·loca en un primer bloc superior les teves dades de contacte i personals: nom i cognoms, adreça i telèfon de contacte. Sota, alineat a l’esquerra, les dades del destinatari: empresa o institució, nom de la persona a qui dirigeixes la carta. La ciutat i data alineades a la dreta. A continuació, estructura el contingut de la carta en tres blocs ben diferenciats.

  • Introducció. En aquest primer bloc has d’incloure tota la informació personal que consideris rellevant per a l’ocasió. Qui ets, quins són els teus ideals, els teus valors, quins reptes estàs disposat a afrontar. Hauries de ser capaç de resumir-ho en no més de 5 línies.
  • Desenvolupament. Resumeix, en 4 o 5 línies més, les teves principals qualitats relacionades amb el lloc al qual vols optar. Què et motiva i què t’uneix a l’organització de la qual desitges formar part. Pots incloure l’experiència, laboral o personal, que consideris rellevant per a confirmar el teu encaix en l’equip.
  • Desenllaç. Escriu un comiat que deixi al lector amb ganes de concertar una nova entrevista o crida personal on conèixer-te més en profunditat. El tancament de la carta ha d’incloure, una vegada més, el teu nom complet i signatura.

Exemples de carta de motivació per a un treball

[El teu nom i cognoms]

[Telèfon de contacte]

[Email]

[Nom de l’empresa]

[Adreça]

[Nom destinatari]

[Ciutat, dia, mes, any]

Benvolgut Senyor/a [destinatari],

Em dirigeixo a vostè amb gran entusiasme, presentant el meu interès en [el lloc de treball, el programa d’estudi, la beca, etc.] ofert/per [nom de l’empresa/organització/universitat].

Més enllà de les competències tècniques o l’experiència laboral, desitjo compartir amb vostès les motivacions i valors que m’impulsen i que, crec, encaixen amb la missió i visió de la seva [nom de l’empresa/organització/universitat].

Des de la meva joventut, he valorat profundament [un valor específic, com “la integritat”, “el compromís comunitari”, “l’aprenentatge continu”, etc.]. Aquesta passió va néixer de [una experiència personal, com a “voluntariats en la meva comunitat”, “l’exemple dels meus pares”, “experiències educatives significatives”, etc.]. Estic convençut/a que viure d’acord amb aquest valor m’ha permès establir connexions genuïnes i treballar de manera efectiva amb uns altres.

El desig de [objectiu o aspiració, com “fer una diferència en el món”, “fomentar l’educació inclusiva”, “contribuir al desenvolupament sostenible”, etc.] és el que em motiva dia a dia. Veig en [nom de l’empresa/organització/universitat] una oportunitat única per a viure aquests valors i treballar entorn d’aquesta visió que tant m’apassiona.

Soc conscient que la passió i els valors, encara que essencials, han d’anar de bracet de l’habilitat per a dur a terme les tasques i enfrontar els desafiaments que es presentin. Estic disposat/a a aprendre, adaptar-me i col·laborar perquè, junts, puguem aconseguir metes més grans.

Voldria tenir l’oportunitat de conversar amb vostès i compartir més a fons sobre com les meves motivacions i valors poden aportar a l’equip i a la missió de [nom de l’empresa/organització/universitat].

Agraeixo per endavant la seva consideració i tranquil a l’espera d’una resposta.

Rebi una cordial salutació,

[Nom, cognoms]

[Telèfon]

[Correu electrònic]

Aquestes són algunes de les situacions en les quals pots necessitar redactar la teva carta de motivació.

  • Voler optar a aconseguir plaça en un Màster
  • Entrar en un procés de selecció per a l’obtenció d’una Beca
  • Participar en un programa de voluntariat en una ONG
  • Participar en un projecte ecologista
  • Optar a una ocupació en una companyia digital o empresa creativa, d’ambient més desenfadat.

Comptar les teves motivacions i habilitats, els reptes que tens al cap i tot allò que t’inspira per a voler formar part d’una organització, ajudarà les empreses a valorar la teva candidatura i tenir-te en compte per a les seves ofertes d’ocupació. Redacta una bona carta de motivació i endavant, pel lloc de treball dels teus somnis. Molta sort!

Skip to content