La gestió socialment responsable dels Recursos Humans de femcet

L’àrea de Recursos Humans d’una empresa és un departament crucial en el bon desenvolupament de qualsevol organització i el més pròxim als treballadors. A través d’ell es gestiona tot el relacionat amb els empleats, és a dir gestionar, supervisar i optimitzar el seu capital humà. En aquest article t’expliquem què vol dir tenir un sistema de gestió de recursos humans socialment responsable i com el fem al femcet.

Què és la gestió socialment responsable de RH?

La gestió estratègica dels recursos humans d’una empresa és socialment responsable quan està enfocada a millorar i contribuir positivament en la relació de l’empresa amb els seus treballadors, clients, patrocinadors, proveïdors o sindicats. En conjunt, es basa en una sèrie d’accions per a garantir que les persones se sentin a gust en l’empresa i puguin desenvolupar les seves capacitats i habilitats, així com compatibilitzar el treball amb la seva vida personal o amb eventualitats.

La gestió de personal i capital humà realitzada sota un prisma socialment responsable està alineada amb la Responsabilitat Social Corporativa, que com parlem en l’article, es tracta de dirigir una empresa de manera que gestioni l’impacte que la seva pròpia activitat genera en els seus empleats, en la comunitat o societat i en el medi ambient.

Algunes de les mesures que contempla una gestió socialment responsable dels RH són:

  • Tenir en compte les necessitats pròpies de cada treballador.
  • Garantir el respecte a les diferents cultures o identitats, afavorint la diversitat i un bon ambient de treball.
  • Realitzar una política salarial justa i compromesa amb els treballadors.
  • Vetllar pel compliment dels drets dels treballadors -encara que d’això s’ocupen sobretot els sindicats-.
  • Tenir plans de conciliació familiar.
  • Dur a terme mètodes d’avaluació, seguiment i formació als treballadors.

 

La gestió dels RH en femcet

Al femcet ens ocupem de les persones que formen part del nostre centre especial d’ocupació. És per això que des del nostre departament de RH es realitza un seguiment individualitzat a tots i cadascun dels nostres treballadors, la major part amb alguna discapacitat física o sensorial, amb l’objectiu d’augmentar la seva qualitat sociolaboral.

 

En concret, realitzem accions específiques d’orientació i formació destinades a prevenir o minimitzar els factors que posen en perill la correcta adaptació en el lloc de treball, per exemple duent a terme tècniques d’enfrontament a l’estrès. També facilitem informació i assessorament sobre tràmits o l’accés a recursos públics per a contribuir en l’accés al mercat de treball normalitzat.

 

La metodologia del departament de RH de femcet segueix un protocol d’avaluació basat en l’administració d’instruments, confeccionats ad hoc pels seus propis responsables, que permeten avaluar el desenvolupament de les competències professionals i l’estat general del treballador o treballadora, així com detectar possibles dificultats i necessitats.

 

Aquests instruments, realitzats de manera paral·lela, són els següents:

  • Realització d’un qüestionari estandarditzat, la fitxa personalitzada d’els/les treballadors/es de femcet. Mitjançant una estructura d’entrevista, es recull informació sobre l’àrea cognitiva, emocional i motivacional. Això permet detectar les necessitats específiques i ocupar-se o intervenir sobre elles.
  • Avaluació de l’execució professional d’els/les treballadors/as a través d’un sistema de categories específic per a cada departament de femcet, que permet detectar si es requereixen intervencions en qualsevol àrea contemplada: tècnica, relacional, motivacional i recursos d’aprenentatge.
  • Avaluació personalitzada i constant de les necessitats i limitacions de cada treballador/a en el seu lloc de treball per a facilitar les adaptacions tècniques necessàries, tant en el moment d’inserció en femcet com al llarg del temps.
  • Formacions sobre riscos laborals a través d’un sistema de prevenció extern, per a fomentar la presa de consciència de la importància de treballar en condicions adequades d’ergonomia, contribuint a una millora de la qualitat de vida en l’entorn laboral. En aquest sentit, posem especial èmfasi a informar sobre les possibles repercussions i efectes secundaris de males postures o hàbits adquirits, divulgant postures i adaptacions correctes que ajuden a mitigar la fatiga o l’estrès.
  • L’adaptació del lloc de treball i l’eliminació de barreres és un dels objectius clau per a aconseguir la inserció laboral de les persones amb discapacitat. A través de la gestió socialment responsable dels RH de femcet, treballem perquè les persones amb discapacitat tinguin una vida laboral estable i acord a les seves necessitats.

Ets una empresa i desitges contractar personal a través del nostre centre especial d’ocupació? Tens alguna discapacitat física o sensorial i vols millorar la qualitat de la teva vida laboral? Contacta’ns!

 

Ves al contingut