Els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) són:
- Posar fi a la pobresa en totes les seves formes i per a tots.
- Posar fi a la fam, aconseguir la seguretat alimentària i la millora de la nutrició i promoure l’agricultura sostenible.
- Garantir una vida sana i promoure el benestar per a tots en totes les edats.
- Garantir una educació inclusiva,equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d’aprenentatge durant tota la vida.
- Aconseguir la igualtat entre els gèneres i l’apoderament de totes les dones i nenes.
- Garantir la disponibilitat d’aigua i la seva ordenació i sanejament sostenible.
- Garantir l’accés a una energia assequible, segura, sostenible i moderna per a tots.
- Promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l’ocupació plena i productiva i el treball decent per a tots.
- Construir infraestructura resilient, promoure la industrialització inclusiva i sostenible i fomentar la innovació.
- Reduir la desigualtat en i entre els països.
- Aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles.
- Garantir modalitats de consum i producció sostenibles.
- Adoptar mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i els seus efectes.
- Conservar i utilitzar de manera sostenible els oceans, les mars i els recursos marins per al desenvolupament sostenible.
- Protegir, restablir i promoure l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres, efectuar una ordenació sostenible dels boscos, lluitar contra la desertificació, detenir i revertir la degradació de les terres i posar fre a la pèrdua de la diversitat biològica.
- Promoure societats pacífiques i inclusives per al desenvolupament sostenible, facilitar l’accés a la justícia per a tots i crear institucions eficaces, responsables i inclusives a tots els nivells.
- Enfortir els mitjans d’execució i revitalitzar l’aliança mundial per al desenvolupament sostenible.
Per a les empreses, els ODS representen un mapa per a identificar l’impacte i el valor social, econòmic i mediambiental que aporten i causen en el món, la qual cosa permet millorar la seva reputació i les seves relacions amb grups d’interès.
Agenda 2030 i els drets de les persones amb discapacitat.
Tal com apunta l’estudi Objectius de Desenvolupament Sostenible i promoció dels drets de les persones amb discapacitat elaborat pel Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), els ODS sí que inclouen a les persones amb discapacitat -les esmenta i usa en repetides vegades els termes “inclusió” i “per a tots”-, al contrari que els ODM, que no feien referència a la discapacitat, excloent a una part de la població de les oportunitats i fons de desenvolupament. De fet, cinc dels disset ODS es refereixen específicament a les persones amb discapacitat.
No obstant això, el document L’Agenda 2030, els ODS i la discapacitat, elaborat per la Fundació ONCE i el Fons Europeu de la Discapacitat, alertava en 2020 que encara es necessiten esforços per a aconseguir una societat plenament inclusiva i un desenvolupament sostenible.
En relació amb els 17 ODS Femcet, desenvolupa un paper actiu en el compromís d’aportar valor i igualtat d’oportunitats en la societat civil. A través del Centre Especial de Treball, Femcet promou l’ocupació plena i productiva i garanteix una inclusió laboral per a totes les persones amb
discapacitat, especialment física i/o sensorial (objectiu 8). Femcet també
treballa per la reducció de les desigualtats (objectiu 10) i promou les
oportunitats d’aprenentatge equitatives (objectiu 4), aportant valor a la
societat.