Tècniques de selecció de personal

Actualment, existeixen múltiples tècniques de selecció de personal en les empreses, des de les més tradicionals a les més noves o creatives. Totes tenen una cosa en comú: per a ser reeixides, han d’establir-se i adaptar-se a les necessitats de l’empresa i del lloc de treball.

 

De fet, implementar els mètodes de selecció de personal convenients és molt important, ja que el temps excessiu, les males decisions o la falta d’eficiència en els processos pot resultar costos a les companyies. La gestió d’acomiadaments, la pèrdua de recursos a reclutar noves persones o la falta de team building per un excés de renovació de la plantilla té conseqüències en qualsevol empresa.

 

Fases en la selecció de personal

El departament de recursos humans és l’encarregat de reclutar nous treballadors en qualsevol empresa, però part del procés pot ser compartit i dividit en diferents fases, on el candidat passa per diferents entrevistes o proves amb managers d’equip, o companys amb posicions sènior, que també donen el seu feedback sobre els diferents candidats.

 

Les tècniques de captació i selecció de personal acostumen a tenir les següents fases:

 • Definició de la demanda i del perfil a buscar. Un perfil ambigu o a mitjà definir generarà dificultats posteriors en el procés de selecció.
 • Publicació de l’oferta de lloc de treball en diferents canals, on s’especifiquen els requisits i característiques d’aquest.
 • Recollida de currículums. Normalment, en aquesta fase es passa un primer filtre per a descartar i seleccionar les persones que més s’acosten al perfil buscat.
 • Convocatòria dels seleccionats a entrevistes o proves necessàries.

Tècniques de selecció de personal tradicionals

Alguns dels mètodes de selecció de personal més usats per part de recursos humans són:

 • Entrevista individual. És una de les tècniques més comunes en totes les empreses, en què el candidat parla cara a cara amb l’entrevistador, responent a una sèrie de preguntes.
 • Entrevista grupal (assessment center). En aquest tipus, els candidats es reuneixen en col·lectiu i responen a una sèrie de situacions o role playing, la qual cosa permet examinar com responen a casos simulats i com es gestionen les relacions i dinàmiques entre el grup.
 • Proves pràctiques. El candidat s’enfronta a la resolució de problemes reals que li podrien sorgir en el futur lloc de treball, per la qual cosa és possible veure i analitzar a la pràctica les seves capacitats, habilitats i capacitat de resposta aplicades a la posició.

Nous mètodes de selecció de personal

Algunes de les tècniques de selecció de personal més interessants són les més noves o creatives, desenvolupades al llarg dels últims anys. Algunes d’elles són:

 • Xarxes socials o social recruiting. Una de les tècniques més usades per les empreses, en què s’usen xarxes com Linkedin o Instagram per a la captació de talent.
 • Inbound recruiting. Relacionat amb el social recruiting, aplica tècniques de màrqueting per a atreure a candidats que no estiguin buscant treball de manera activa, la qual cosa genera valor de marca i l’atracció de candidats òptims.
 • Entrevista en vídeo per diferit. Representa una evolució de l’entrevista personal, i consisteix a gravar un qüestionari perquè el candidat el respongui des de la seva casa. És una manera d’avaluar a posteriori elements de comunicació no verbal i altres aspectes relacionats amb la personalitat.
 • Ludificació. Utilitza elements propis del joc en la selecció de candidats.
 • Introduir preguntes aleatòries i banals en l’entrevista, on es busca veure la capacitat de resposta i creativitat del candidat.
 • Test de personalitat. Solen ser un complement a l’entrevista tradicional, i serveixen per a veure la capacitat de reacció del candidat a determinades circumstàncies o els seus valors personals.

 

Des del departament de recursos humans de femcet estem en constant cerca de candidats per a treballs administratius i telefònics. Disposes del certificat de discapacitat i t’interessa treballar amb nosaltres? Envia’ns la teva candidatura!

Ves al contingut