Fundació Pasqual Maragall i femcet: la unió fa la força
La Fundació Pasqual Maragall i el Centre Especial de Treball de la Fundació Esclerosi Múltiple (femcet) treballen conjuntament des de 2012, quan femcet va començar a oferir els seus serveis externalitzats a la Fundació Pasqual Maragall. Des de llavors, la vinculació de totes dues organitzacions permet no sols oferir un bon servei d’atenció als socis i col·laboradors de la Fundació Pasqual Maragall, sinó que també contribueix a la inclusió laboral i social de persones amb discapacitat física o sensorial
Com es treballa en la inserció laboral de persones amb discapacitat
En contractar els serveis d’un centre especial de treball com el de femcet, la Fundació Pasqual Maragall i el mateix femcet contribueixen a la inserció laboral de persones amb alguna discapacitat, ja sigui física o sensorial, possibilitant l’accés al mercat de treball normatiu d’una part important de la societat i promovent la igualtat d’oportunitats laborals.
Així, des de l’inici de la col·laboració en 2012, al voltant d’una vintena de treballadors/as de femcet, amb esclerosi múltiple i altres discapacitats físiques o sensorials, han aconseguit una ocupació estable, la qual cosa contribueix a l’autorealització laboral i personal, potenciant les seves habilitats i obtenint el millor rendiment possible. Actualment, hi ha vuit treballadors/as de femcet implicats en els serveis amb la Fundació Pasqual Maragall.
Fundació Pasqual Maragall i femcet: dues organitzacions del Tercer Sector amb gran recorregut
Les sinergies establertes entre entitats del Tercer Sector resulten especialment beneficioses: significa que organitzacions que ja contribueixen a la societat sumen forces per a arribar encara més lluny. És el cas de l’aliança entre la Fundació Pasqual Maragall, dedicada a la lluita contra l’Alzheimer, i el femcet, que treballa en la integració laboral de les persones amb discapacitat física o sensorial.
La Fundació Pasqual Maragall és una entitat privada sense ànim de lucre que va néixer en 2008 com a resposta al compromís adquirit per Pasqual Maragall, exalcalde de Barcelona i expresident de la Generalitat, en anunciar públicament que se li havia diagnosticat Alzheimer.
Més de 130 professionals treballen actualment en la Fundació amb una doble missió: promoure la recerca per a prevenir l’Alzheimer, i oferir solucions que millorin la qualitat de vida de les persones afectades, els seus familiars i els seus cuidadors. En l’àmbit de la recerca científica, la Fundació compta amb el Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC), centre de recerca dedicat a la prevenció de la malaltia i a l’estudi de les funcions cognitives afectades en l’envelliment sa i patològic.
femcet va néixer en 1999 com a Centre Especial de Treball de la Fundació d’Esclerosi Múltiple per a donar resposta a les persones amb aquesta malaltia, que es trobaven fora del mercat laboral. Actualment treballen al voltant de 100 professionals, el 90% amb discapacitat física i/o sensorial. Femcet facilita a les empreses serveis externs de Contact Center, Serveis Administratius i manipulació de producte i Outsourcing per a empreses.
femcet va ser el primer Centre Especial de Treball destinada a persones amb esclerosi múltiple, encara que també agrupa persones amb altres patologies, especialment físiques i/o sensorials. Al llarg d’aquests anys s’ha desenvolupat una gran labor d’inserció i reorientació laboral amb les persones que s’han incorporat en el centre, oferint assessorament laboral i un seguiment en el seu procés d’inserció.
Tipus de serveis de femcet per a la Fundació Pasqual Maragall
El Centre Especial de Treball de la Fundació Esclerosi Múltiple ha facilitat des de l’inici de la col·laboració els següents serveis a la Fundació Pasqual Maragall:
- Manipulació de cartes de socis.
- Servei d’atenció al soci externalitzat.
- Recepció de trucades per a inscripció en esdeveniments de captació de fons.
- Recepció de trucades per a gestió de consultes d’estudis de recerca del BBRC (Barcelonaβeta Brain Research Center).
- Servei de trucades de captació d’iniciatives solidàries.
Actualment femcet realitza els següents serveis per a la Fundació Pasqual Maragall:
- Servei de trucades de benvinguda a nous socis o donants.
- Servei de trucades d’actualització de dades de col·laboradors.
Impacte social de la col·laboració entre la Fundació Pasqual Maragall i femcet
El treball realitzat conjuntament entre la Fundació Pasqual Maragall i femcet té una sèrie de beneficis:
- Contribueix a la integració laboral d’un col·lectiu en risc d’exclusió social com és el de les persones amb discapacitat física o sensorial. Des de l’inici de la col·laboració en 2012, s’han creat prop d’una vintena de llocs de treball en femcet.
- Aferma la relació i fidelització dels socis de la Fundació Pasqual Maragall. Durant 2020, femcet va atendre més de 5000 anomenades a socis per a la Fundació Pasqual Maragall.
- Contribueix a construir una societat més justa, equitativa, solidària i generosa.
- Reforça el teixit associatiu entre les organitzacions del Tercer Sector. Les aliances entre entitats d’iniciativa social permeten l’accés a coneixements nous, l’aprofitament dels recursos mutus i la generació d’innovació a través de la col·laboració.
Alguns testimoniatges de treballadors/as
A continuació, alguns testimoniatges dels treballadors i treballadores de femcet adherits a la campanya de la Fundació Pasqual Maragall:
Ester (en la campaña desde hace 7 años): “Per mi la Fundació fa una gran tarea en la investigació, inclús a nivell mundial, col·laborant amb altres línies d’investigació. Agraïts de poder col·laborar amb FPM donis dels seus inicis i poder gaudir amb ells de tots els reptes assolits fins ara.
Raúl (en la campaña desde hace 5 años): “Les campanyes que ens deriva la FPM i que gestionem, són campanyes que requereixen un factor humà important. Afirmem la relació entre socio col·laborador i Fundació. El nostre objectiu és aconseguir transmetre el sentiment que som tots un en la lluita contra l’Alzheimer”.
Caterina (en la campaña desde 2021): “”Crec que la col·laboració entre organitzacions del Tercer Sector reforça i impulsa la investigació contra l’alzheimer”
“La campanya de benvinguda que fem, és una campanya de comunicació amb el donant molt rellevant, d’agraïment i de fidelització”.