El desenvolupament i aplicació d’un pla d’igualtat és una de les obligatorietats legals de les empreses dins de la garantia i el compromís per la igualtat de gènere entre treballadors i treballadores. Així, el pla d’igualtat estableix una sèrie de mesures i accions que busquen disminuir la discriminació per raó de gènere, a més de promoure i respectar la diversitat en l’empresa.
Marc legal del pla d’igualtat
El Reial decret llei 6/2019, d’1 de març, de mesures urgents per a la garantia de la igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes en l’ocupació i l’ocupació, estableix l’obligació per a les empreses de 50 o més persones treballadores, o en aquelles on s’estableix en el conveni col·lectiu, de realitzar i registrar el pla d’igualtat. La llei estableix els apartats que el pla ha de tenir, a més de crear el Registre de Plans d’Igualtat de les empreses.
Posteriorment, el marc normatiu s’ha ampliat amb les lleis que fan referència al pla d’igualtat i a la no discriminació en matèria laboral:
- Reial decret 901/2020, de 13 d’octubre, pel qual es regulen els plans d’igualtat i el seu registre. Aquesta llei regula els mecanismes en l’elaboració, negociació i implementació del pla d’igualtat, així com l’elaboració del diagnòstic i l’obligatorietat de registrar-lo.
- Reial decret 902/2020, de 13 d’octubre, d’igualtat retributiva entre dones i homes. Estableix mesures específiques en matèria d’igualtat laboral entre gèneres, quant a retribucions, correcció de discriminacions existents i promoció de condicions necessàries per a la igualtat.