És obligatori comunicar que tinc discapacitat a l’empresa?

És una pregunta molt comuna en l’àmbit laboral i apareix sobretot quan les persones amb discapacitat busquen una ocupació o elaboren el seu currículum: és obligatori comunicar que tinc discapacitat en l’empresa?

 

No existeix cap llei que empari l’obligatorietat d’expressar l’existència o no de discapacitat en una persona. Per tant, no és obligatori comunicar la discapacitat a l’empresa, ja que es tracta d’una condició individual. Decidir comunicar-ho a l’empresa o no es tracta d’una decisió personal i íntima.   Existeixen diferents motius per a plantejar-se el fet de comunicar o no la discapacitat personal a una empresa. La discriminació, la por o la falta de confiança són factors clau que tenen pes a l’hora de prendre la decisió. D’altra banda, moltes vegades el desconeixement de l’existència de subvencions i bonificacions fiscals, tant per a l’empresa com per a l’individu, influeix també en la decisió de comunicar la discapacitat a l’empresa.
¿Es obligatorio comunicar mi discapacidad a la empresa?
Per a ajudar al fet que les persones amb discapacitat facin el pas d’explicar-ho, les empreses poden dur a terme diferents accions, com per exemple comunicar les accions d’inserció que duen a terme; tenir una política empresarial favorable a la diversitat; i tenir exemples que ajudin a la normalització de les persones amb discapacitat en l’àmbit laboral.    

Factors a tenir en compte a l’hora de comunicar o no l’existència de discapacitat en el treball

Existeixen alguns factors que es poden tenir en compte a l’hora de decidir si es comunica o no a l’empresa l’existència d’una discapacitat. A continuació apuntem alguns:

 

  • El fet de comunicar la teva discapacitat farà que et puguis assegurar si l’empresa on treballaràs respecta la diversitat i advoca per la inserció laboral de les persones amb discapacitat. Una empresa no pot discriminar per raons de discapacitat. En veure la seva actitud i reacció respecte a la teva condició, veuràs si és una empresa que t’interessa o si l’equip on treballaràs és l’adequat.
  • A l’empresa li interessa conèixer si tens discapacitat per a acollir-se a la Llei de Discapacitat, ja que passaràs a formar part de la quota de reserva del 2% en els casos d’empreses de més de 50 treballadors.
  • És probable que les empreses hagin d’adaptar el lloc de treball a les teves necessitats. Donar a conèixer-les, per tant, és útil i important també per a tu, perquè d’aquesta manera t’assegures que pots treballar sense impediments i amb seguretat.

 

Els casos dels Centres Especials de Treball

Els centres especials d’ocupació són empreses que estan formades gairebé íntegrament per treballadors amb discapacitat. En aquests casos, és millor comunicar que tens una discapacitat, ja que així formaràs part de companyies que vetllen per la integració laboral de les persones amb discapacitat.

 

Si busques treball actualment i tens alguna discapacitat física o sensorial, femcet pot ser una bona oportunitat per a tu. Des del nostre centre especial d’ocupació estem en cerca constant de candidats per a diferents llocs de treball relacionats amb tasques administratives, manipulació de producte i serveis de call center. Si t’interessa treballar amb nosaltres, dona-li un cop d’ull a les nostres candidatures obertes o posa’t en contacte amb nosaltres.

Skip to content