Funcions d’un integrador social

El passat 10 de gener va ser el Dia de l’Integrador Social. Des de femcet aprofitem l’ocasió per a explicar en què consisteix aquest ofici.

La persona que treballa com a integradora social s’encarrega de desenvolupar activitats per a solucionar problemes relacionats amb l’exclusió social de determinats col·lectius vulnerables, promovent la igualtat de drets i oportunitats de totes les persones, sigui com sigui la seva condició.

 

Així, com diu la paraula, s’encarrega de dur a terme accions per a la integració social de les persones en risc d’exclusió. En concret, les funcions d’un integrador social que treballa amb persones amb discapacitat estan relacionades amb la intervenció directa en aquest col·lectiu de persones, que afecta el 9% de persones a Espanya, segons l’última enquesta sobre Discapacitats, Deficiències i Estat de Salut, publicada en 2008 per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Per tant, duu a terme plans d’acció i programes per a lluitar contra el risc d’exclusió social i aconseguir la plena inclusió de les persones amb discapacitat en tots els aspectes de la seva vida.

pexels-polina-zimmerman-3747161

Què fa un integrador social: tasques i funcions

Les funcions concretes d’un integrador social són variades i depenen del sector de població al qual es dirigeix. En general, les tasques d’un integrador social són:

  • Intervenció directa a través de l’organització, implementació i avaluació de programes dirigits al col·lectiu en risc d’exclusió social, treballant àrees concretes com l’autonomia personal o la inserció laboral.
  • Realització d‘activitats concretes i especialitzades, com a assessorament individual, tallers grupals o xerrades temàtiques.
  • Mediació entre persones afectades i altres col·lectius, aplicant mesures de gestió de conflictes i tècniques de participació activa.
  • Implementació de millores de la comunicació a través de Sistemes Alternatius i Augmentatius de la Comunicació (SAACs), diferents al llenguatge parlat, motivant el seu ús per a compensar les dificultats de comunicació.

Qualitats d’un integrador social

La persona que treballa com a integradora social ha de tenir habilitats comunicatives i interpersonals, ja que treballa directament amb persones en risc d’exclusió social. També ha d’estar compromesa amb la igualtat d’oportunitats de tots els col·lectius i persones i tenir sensibilitat social i compromís ètic, així com capacitat d’escolta activa, paciència i empatia.

L’integrador social treballa amb altres professionals del sector, que poden intervenir des de la psicologia, la pedagogia o l’educació social, entre altres, per a millorar la vida de les persones. Aquest treball en xarxa és fonamental per a garantir una millor intervenció i seguiment individualitzat, i és per això que l’integrador social també ha d’aplicar mètodes de resolució de conflictes, saber treballar en equip i ser responsable, organitzat i educat.

Com ser integrador social

Per a treballar com a integrador social és necessari realitzar un Grau Superior de Formació Professional especialitzat de 2 anys de durada. El Reial decret 1074/2012, de 13 de juliol, estableix el títol de Tècnic Superior en Integració Social, i fixa els seus ensenyaments mínims.

La diferència entre l’ofici d’integrador social i el de treballador social és la titulació requerida, ja que mentre la primera requereix, com hem dit, un Grau Superior de 2 anys, la segona correspon a un Grau Universitari de 4 anys.

Skip to content