Què fa un integrador social: tasques i funcions
Les funcions concretes d’un integrador social són variades i depenen del sector de població al qual es dirigeix. En general, les tasques d’un integrador social són:
- Intervenció directa a través de l’organització, implementació i avaluació de programes dirigits al col·lectiu en risc d’exclusió social, treballant àrees concretes com l’autonomia personal o la inserció laboral.
- Realització d‘activitats concretes i especialitzades, com a assessorament individual, tallers grupals o xerrades temàtiques.
- Mediació entre persones afectades i altres col·lectius, aplicant mesures de gestió de conflictes i tècniques de participació activa.
- Implementació de millores de la comunicació a través de Sistemes Alternatius i Augmentatius de la Comunicació (SAACs), diferents al llenguatge parlat, motivant el seu ús per a compensar les dificultats de comunicació.
Qualitats d’un integrador social
La persona que treballa com a integradora social ha de tenir habilitats comunicatives i interpersonals, ja que treballa directament amb persones en risc d’exclusió social. També ha d’estar compromesa amb la igualtat d’oportunitats de tots els col·lectius i persones i tenir sensibilitat social i compromís ètic, així com capacitat d’escolta activa, paciència i empatia.
L’integrador social treballa amb altres professionals del sector, que poden intervenir des de la psicologia, la pedagogia o l’educació social, entre altres, per a millorar la vida de les persones. Aquest treball en xarxa és fonamental per a garantir una millor intervenció i seguiment individualitzat, i és per això que l’integrador social també ha d’aplicar mètodes de resolució de conflictes, saber treballar en equip i ser responsable, organitzat i educat.
Com ser integrador social
Per a treballar com a integrador social és necessari realitzar un Grau Superior de Formació Professional especialitzat de 2 anys de durada. El Reial decret 1074/2012, de 13 de juliol, estableix el títol de Tècnic Superior en Integració Social, i fixa els seus ensenyaments mínims.
La diferència entre l’ofici d’integrador social i el de treballador social és la titulació requerida, ja que mentre la primera requereix, com hem dit, un Grau Superior de 2 anys, la segona correspon a un Grau Universitari de 4 anys.