La importància dels Centres Especials de Treball

Quin paper juguen els CEE a la inserció laboral i social respecte a la discapacitat? Per què són importants des d’una òptica de drets socials i justícia global? A quins reptes s’enfronten?

Els Centres Especials de Treball (CET) són, segons el Servei d’Ocupació Públic Estatal, «empreses l’objectiu principal de les quals és el de proporcionar als treballadors amb discapacitat la realització d’un treball productiu i remunerat, adequat a les seves característiques personals i que faciliti la integració laboral d’aquests en el mercat ordinari de treball.»

Garantia de drets socials

La finalitat i essència d’un Centre Especial de Treball com el de la Fundació d’Esclerosi Múltiple (femcet) és generar oportunitats laborals per a les persones amb discapacitat. És a dir, vetllar pel compliment dels drets socials en l’àmbit laboral d’un col·lectiu que històricament ha sofert la invisibilització, infantilització i exclusió de la societat.

D’altra banda, la persona amb discapacitat s’enfronta a moltes més dificultats a l’hora de trobar treball, mantenir-ho o, si fixem la vista en l’etapa educativa, obtenir i desenvolupar habilitats que serviran per a l’etapa adulta, entre altres causes, pels mateixos problemes als quals enfronta el sistema educatiu amb la inclusió de les persones amb discapacitat.

Per això, els centres especials de treball poden operar com a refugis, sobretot per a aquelles persones amb discapacitat més vulnerables i excloses de la societat. Un CET com femcet permet trobar un treball, i el que també és important, treballar en un entorn on la majoria de la gent té alguna discapacitat, la qual cosa pot ajudar a reforçar la confiança i el sentiment d’inclusió de grup.

La importancia de los centros especiales de empleo

De fet, el 92% de la plantilla del Centre Especial de Treball de la Fundació d’Esclerosi Múltiple està formada per persones amb discapacitat física / orgànica o sensorial.

La mera existència dels Centres Especials de Treball va més enllà de ser una porta al compliment de la Llei de Discapacitat per a les empreses de més de 50 treballadors que no aporten la quota del 2% de plantilla amb discapacitat. Els CET són figures elementals per a la inclusió laboral i social de les persones amb discapacitat.

Els reptes dels Centres Especials de Treball

No obstant això, els CET també s’enfronten a una sèrie de dificultats, independentment del sector -encara que molts d’ells es dediquen al sector serveis-.

Una d’elles, és el repte que representa per a moltes persones amb discapacitat fer el salt a l’empresa ordinària. I, si ho aconsegueixen, moltes vegades no reben el suport social que reben en un CET.

La importancia de los centros especiales de empleo

Altres reptes als quals s’enfronten els CET és millorar l’autonomia econòmica i el perfil professional de les persones que entren a formar part de l’equip i al mateix temps possibilitar la conciliació familiar en tots els seus àmbits.

El nostre objectiu és allargar la vida laboral d’aquestes persones el màxim possible. Oferir-los un entorn de treball de qualitat i al mateix temps, treballar amb les empreses la percepció laboral de les persones amb discapacitat per a aconseguir millorar la seva integració al mercat ordinari de treball.

Treballar en un Centre Especial de Treball

Si tens alguna discapacitat física o sensorial i t’interessa incorporar-te a una empresa amb el focus posat en la inserció laboral de les persones amb discapacitat, femcet és el teu lloc. Des del nostre CET estem en cerca constant de candidats i candidates, i periòdicament obrim llocs de treball. Contacta amb nosaltres o envia’ns el teu CV i et donarem resposta al més aviat possible.

Skip to content