Què és el certificat d’excepcionalitat de la Llei General de Discapacitat?

El certificat d’excepcionalitat de la Llei General de Discapacitat (LGD) és una de les mesures alternatives a la contractació de persones amb discapacitat que estableix la LGD, la qual dictamina que el 2% de la plantilla de les empreses de 50 empleats o més ha d’estar composta per persones amb discapacitat.

 

Aquest 2%, denominat quota de reserva, és una de les principals obligacions de la llei, amb l’objectiu de disminuir les desigualtats socials i caminar cap a la inserció social i laboral d’aquest col·lectiu en el mercat de treball, possibilitant la igualtat plena de les persones amb discapacitat, així com la diversitat en els equips de l’empresa.

Quan es pot sol·licitar el certificat d’excepcionalitat?

El certificat eximeix a l’empresa de complir amb la quota del 2% d’empleats amb discapacitat, a partir d’algun d’aquests motius:

 

  • Al·legació de causes: es refereix a qüestions tècniques o internes que impossibiliten o dificulten la contractació de persones amb discapacitat en l’empresa.
  • Impossibilitat de cobrir l’oferta: ocorre quan no hi ha persones demandants d’ocupació amb discapacitat disponibles o interessades per a l’oferta, o si n’hi ha, no reuneixen les característiques necessàries per a ocupar el lloc.

Cal tenir en compte que el certificat d’excepcionalitat té una vigència de tres anys, per la qual cosa caldrà renovar-lo si es continuen reunint les condicions esmentades.

Qué es el certificado de excepcionalidad

On i com sol·licitar el certificat d’excepcionalitat?

El certificat d’excepcionalitat de la LGD és competència autonòmica quan almenys el 85% de la plantilla de l’empresa està en la mateixa comunitat autònoma, tramitant-se en els serveis públics d’ús d’aquesta. En cas contrari i en tractar-se d’empreses amb plantilla repartida al llarg del territori, el certificat té competència estatal, i, per tant, ha de sol·licitar-se en el Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE). En tots dos casos, el temps de resolució del certificat d’excepcionalitat des de la seva sol·licitud és d’aproximadament dos mesos.

Femcet t’assessora en el compliment de la LGD

Necessites ajuda amb el compliment de les mesures alternatives de la LGD? Cerques persones candidates amb discapacitat per a complir amb la normativa vigent? Des de femcet, com a centre especial de treball, podem ajudar-te, ja sigui resolent tots els teus dubtes sobre el compliment de la llei o buscant persones per a cobrir les vacants de la teva empresa a través de la nostra borsa d’ocupació.

Si desitges calcular quantes persones amb discapacitat hauries de tenir en plantilla o l’import de les mesures alternatives a la LGD, pots usar la nostra calculadora de dos passos per a saber si la teva empresa compleix amb les mesures legislatives sobre discapacitat.

Ves al contingut