L’Economia Social i Solidària (ESS) està estructurada en diferents xarxes al llarg del territori que tenen per comú el mateix principi: la no especulació i la construcció d’una societat i estructura econòmica on les persones estiguin en el centre.
Principis de l’Economia Social i Solidària
L’Economia Social i Solidària és un model de producció, distribució i consum que es regeix per una sèrie de principis en comú:
- Promou el canvi social. Cerca un canvi en l’economia global i local, basat en la solidaritat, la cooperació i el bé comú.
- Està orientada a satisfer les necessitats humanes. Les cures són el centre del seu funcionament, posant l’economia al servei de les persones.
- Gestiona els recursos de manera equitativa i promou l’explotació sostenible, respectant els éssers vius del planeta i el medi ambient.
- Creu en la gestió democràtica i participativa de l’economia i el sistema empresarial, enfront d’un model organitzatiu jeràrquic merament productivista.
La ESS es practica en múltiples camps i disciplines, entre ells el mercat social, la banca ètica o els poders públics, i actualment existeixen nombroses entitats i organitzacions que la promouen a tot el món.
Xarxa d’Economia Social i Solidària a Catalunya: la XES
A Catalunya, la ESS s’engloba dins de la Xarxa d’Economia Social i Solidària de Catalunya o Xarxa d’Economia Solidària (XES). Formada per més de 300 entitats, la XES defensa un sistema econòmic respectuós amb les persones, el medi ambient i la pluralitat de territoris, i funciona sota els mandats d’equitat, participació, horitzontalitat, democràcia i transparència.