Xarxa d’Economia Social i Solidària: què és?

L’Economia Social i Solidària és el conjunt d’activitats i iniciatives econòmiques i socials que prioritzen el benefici i cura de les persones i la societat per sobre del lucre. Per tant, contempla una nova manera de produir, distribuir i consumir, satisfent les necessitats individuals i col·lectives enfront del benefici econòmic. Representa una alternativa enfront del model econòmic actual imperant.

L’Economia Social i Solidària (ESS) està estructurada en diferents xarxes al llarg del territori que tenen per comú el mateix principi: la no especulació i la construcció d’una societat i estructura econòmica on les persones estiguin en el centre.

Principis de l’Economia Social i Solidària

L’Economia Social i Solidària és un model de producció, distribució i consum que es regeix per una sèrie de principis en comú:

  • Promou el canvi social. Cerca un canvi en l’economia global i local, basat en la solidaritat, la cooperació i el bé comú.
  • Està orientada a satisfer les necessitats humanes. Les cures són el centre del seu funcionament, posant l’economia al servei de les persones.
  • Gestiona els recursos de manera equitativa i promou l’explotació sostenible, respectant els éssers vius del planeta i el medi ambient.
  • Creu en la gestió democràtica i participativa de l’economia i el sistema empresarial, enfront d’un model organitzatiu jeràrquic merament productivista.

La ESS es practica en múltiples camps i disciplines, entre ells el mercat social, la banca ètica o els poders públics, i actualment existeixen nombroses entitats i organitzacions que la promouen a tot el món.

Xarxa d’Economia Social i Solidària a Catalunya: la XES

 

A Catalunya, la ESS s’engloba dins de la Xarxa d’Economia Social i Solidària de Catalunya o Xarxa d’Economia Solidària (XES). Formada per més de 300 entitats, la XES defensa un sistema econòmic respectuós amb les persones, el medi ambient i la pluralitat de territoris, i funciona sota els mandats d’equitat, participació, horitzontalitat, democràcia i transparència.

 

De manera local, l’Ajuntament de Barcelona promou l’Estratègia de l’Economia Social i Solidària a Barcelona 2030: un full de ruta per a les polítiques públiques municipals amb la finalitat d’enfortir el sector de la ESS de la ciutat. El document està alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides, i és el treball conjunt de més de 147 entitats. Les organitzacions poden adherir-se a l’Estratègia i participar en debats, trobades públiques i proposar millores o canvis en les propostes.

Femcet és part de l’Economia Social i Solidària

 

El Centre Especial de Treball de l’Associació Catalana d’Esclerosi Múltiple JM Charcot (femcet), que treballa en la creació d’ocupació per a les persones amb discapacitat, és una empresa social que forma part de l’Estratègia d’Economia Social i Solidària a Barcelona 2030.

 

Entre els múltiples compromisos que ha acceptat femcet en adherir-se a l’estratègia, destaca la realització del Balanç Social de la XES, una eina que permet rendir comptes en relació amb criteris socials, ambientals i de bona governança.

 

En 2021 femcet va renovar aquest compromís amb l’últim Balanç Social publicat, reforçant el sector i contribuint així a la visibilitat de l’Economia Social i Solidària. En l’informe d’impacte es pot consultar la puntuació de diferents paràmetres de la nostra Associació, obtenint una valoració positiva per part de la comissió.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Skip to content